Historien om oss

YX Tolga, 57 år med bensinstasjon på Tolga.
Tolga Bil- & Landbruksverksted AL åpnet lørdag 16.6.1962.
Caltex var leverandør av drivstoff og Jens H. Volden ble ansatt som driver.

Etter noen års drift ble anlegget solgt til Jens og butikken ble utvidet til å også ha nybil-salg. Agenturet for Mazda kom på plass og nå ble anlegget for lite. Ferdig påbygget var på plass i 1974 og gav plass til bilsatsinga.
I 1980 ble lokalene igjen for små og Tolga Bil- og Landbruksverksted og flyttet til nytt anlegg 1 km nord for sentrum. Bjørn Arve Lunheim, som begynte på den opprinnelige bensinstasjonen i 1977, ble igjen som bestyrer av bensinstasjonen. Firmaet Tolga Bensin & Service, Jens H.Volden ble da etablert.
På høsten 1982 kjøpte Bjørn Arve anlegget av Jens H. Volden og startet Tolga Bensin & Service. Bjørn Arve er den dag idag fortsatt eier og driver.

Anlegget er stadig oppdatert og utvidet. Fra primært å drive med salg av drivstoff, rekvisita, service på diverse kjøretøyer samt salg av kioskvarer, har nå hovedvekten blitt på salg av kaffe og mat.
Etter en større oppgradering av butikken fikk vi en ide om å benytte ledige lokaler til å lage en nostalgikrok med ting vi har tatt vare på fra Caltex-tiden og oppover, samt andre «kulturminner». Det utviklet seg til å bli en nostalgikafe som åpnet 13.2.2009. Denne fikk raskt kallenavnet ”CaltexKaféen”.

Bjørn Arve har samlet «kulturminner» fra 50 åra og oppover og noe av dette står utstilt i kaffèn.
Det er også mange som har funnet og gitt oss objekter for utstilling, noe som fortsatt skjer, og dette er vi er meget takknemlige for.

CaltexKaffen har i perioder såpass stor pågang av vi nå utvider med CaltexLoftet. På loftet har vi også innredet i retrostil med elementer fra 50-60 tallet og oppover. Det har vi flere sitteplasser og møterom. Her har vi også utstilling av forskjellige «kulturminner» fra denne tidsepoken.
Større ting som bensinutstyr og kjøretøy har vi plassert i Caltex garasjen. Den er under utvikling, men er åpen for omvisning etter avtale.

Det er samme oljeselskap som har vært leverandør til stasjonen siden etableringen i 1962, men oljeselskapet har vært markedsført under flere navn og logoer; Caltex fra 1962, Texaco fra 1967, Hydro Texaco fra 1995 og YX fra 2006.
I alle disse 50 årene har selskapet markedsført Havoline motorolje, som er Texaco sitt varemerke og kjennetegnes med stjerna i logoen.

YX Tolga fremstår som i dag som en moderne bensinstasjon med salg av drivstoff inkl. 98 E0, nylig oppgradert vaskehall med vaskeautomat, bilrekvisita, stor kiosk, salg av kaffe og mat og servering i kaffen.
Temaet for kaffen og anlegget forøvrig er nostalgi, noe som gjenspeiler eierens samle interesse.